joi, 29 aprilie 2010

Proiectul Rabla - un succes

Ajunsa pe locul 2 intre tarile UE din punct de vedere al vanzarilor de masini noi in 2010, Romania se pregateste sa puncteze si mai consistent in acest clasament. Guvernul a anuntat ca va aproba masura prin care bugetul alocat programului „Rabla” va fi suplimentat pentru acordarea a inca 50.000 tichete de casare a masinilor uzate.
„Ma bucur sa vad ca am reusit sa impulsionam vanzarile de masini in Romania prin programul „Rabla”, asa cum ne asteptam. Din fericire, oamenii sunt descurcareti si vad ca economia de piata functioneaza, caci procentul de folosire a voucherelor este de 2,9 pentru o masina noua cumparata”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. inainte de 20 februarie, data de lansare a Rablei 2010, se vandusera circa 4.000 de masini noi, cifra care dupa numai doua luni s-a triplat.

Peste 500 de rable au fost casate in Timis la Rabla 2

Numai de la inceputul acestei luni, la centrele de colectare a masinilor vechi, prin programul Rabla 2010, au fost preluate mai bine de 500 de autoturisme. Cele mai multe la Muller Guttenbrun Recycling, care a epuizat déjà un prim stoc de 200 de vouchere si tocmai a primit un al doilea teanc de tichete. Alte 168 de masini au fost preluate pana astazi la City Trans Star, in Calea Sagului. Reprezentantii firmelor care preiau autoturismele uzate spun ca multi soferi continua sa isi aseze rablele la coada si se asteapta ca in scurta vreme sa fie nevoiti sa mai faca, in scurt timp, inca un drum la Bucuresti pentru vouchere.

„Rabla” pentru persoanele juridice merge insa mult mai greu, a mai spus ministrul, explicandu-si aceasta evolutie prin birocratia impusa firmelor, care trebuie sa aduca un dosar „mult mai gros”, pentru a se evita suspiciunile ajutorului de stat. Conform datelor prezentate de Laszlo Borbely, din cele 5.000 de vouchere pentru firme, doar 302 fusesera acordate de REMAT-uri, fiind in analiza inca 259 de dosare, pentru alte 1.075 de vouchere.

Nici „Rabla” pentru tractoare nu pare un program foarte atractiv, doar sase tractoare fiind casate pana joi, fiind in acelasi timp aprobate 110 cereri pentru casarea de utilaje agricole. „Este inca la inceput, vom vedea cum va functiona in urmatoarea perioada”, a mai spus Ministrul Mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu